Wat is een trauma?

Een trauma is een schokkende situatie of gebeurtenis, die een intens gevoel van persoonlijke machteloosheid oproept en het leven acuut ontwricht. Een ervaring die erg diep doordringt in je hele wezen. Bijvoorbeeld na een ongeval, miskraam, agressie, seksueel grensoverschrijdend gedrag of getuige hiervan.

Een trauma kan pas jaren later tot uiting komen en de symptomen kunnen zelfs chronisch worden, doordat een opeenstapeling van gevoelens en gedachtes aan die te heftige ervaringen in je lichaam en systeem vast blijven zitten. Dit ontstaat omdat je niet de gelegenheid hebt gehad om ze of te uiten, of omdat je elke keer de pijnlijke, verdrietige, nare gevoelens en gedachtes wegstopt die boven komen. Al die energie bij elkaar is opgeslagen in je lichaam

Als je de signalen en triggers die je lichaam je geeft, om de pijnlijke herinnering naar de oppervlakte te laten komen, negeert kun je bijvoorbeeld last krijgen van: boosheid, onverklaarbare huilbuien, heftige woede uitbarstingen, angsten, depressie, vermoeidheid, slecht slapen, nachtmerries, hoofdpijn, spierklachten, en andere lichamelijke klachten.

Als gevolg van een traumatische gebeurtenis kun je een constante alertheid ervaren. Je staat klaar om te vechten, vluchten of bevriezen. Door deze constante alertheid staat je systeem wagenwijd open en krijg je juist erg veel prikkels van buitenaf te verwerken. Prikkels die je er eigenlijk niet bij kunt hebben. Alle prikkels worden razendsnel verwerkt en je hersenen maken overuren omdat er constant gecheckt wordt of iets bedreigend is voor je of niet. Je krijgt nauwelijks tijd om te herstellen.

Een professionele traumacoach kan je helpen met bewustwording, acceptatie en wat er nog meer nodig is om verder te gaan.